Wang Haifeng, technický ředitel společnosti Baidu, oznámil na nedávném summitu v Pekingu, že jejich generativní nástroj Ernie Bot, údajně srovnatelný s ChatGPT, dosáhl více než 100 milionů uživatelů. Úspěch nastal po srpnovém veřejném uvedení Ernie Bota a následoval po více než pětiměsíčním zkušebním období, během kterého měli vybraní uživatelé možnost testovat jeho schopnosti.

Ernie Bot byl částečně představen už v březnu letošního roku, což dalo společnosti výhodu prvního čínského hráče na trhu s generativní umělou inteligencí (AI). Od té doby se trh stává stále rozmanitějším, s desítkami čínských technologických společností, které vyvíjejí vlastní chatboty poháněné velkými jazykovými modely.

Trend s nástroji umělé inteligence následoval po uvedení ChatGPT od OpenAI na konci roku 2022, který se stal nejrychleji rostoucí softwarovou aplikací na světě během prvních šesti měsíců po uvedení. Z prvního místa tohoto pomyslného žebříčku růstu jej však v létě sesadila mikroblogovací platforma Threads, jež nabrala takové popularity ještě rychleji.

Robin Li, generální ředitel Baidu, zdůrazňuje potenciál Ernie Bota a souvisejících produktů pro rozšíření tržního podílu společnosti v hlavních zájmových oblastech společnosti, jako jsou vyhledávače, cloudové služby a chytré automobily.

V rámci hodnocení SuperCLUE, které posuzuje výkon chatbotů s generativní umělou inteligencí, se Ernie Bot od Baidu umístil jako přední chatbot na čínském trhu. Přesto jeho hodnocení 79,02 bodů zaostává za nejnovější verzí modelu GPT o více než deset bodů.