Čína, největší světový znečišťovatel, oznámila dosažení významného milníku v oblasti čisté energie. Země překonala svůj cíl pro rok 2030, který stanovil prezident Si Ťin-pching v roce 2020, o celých šest let dříve. Čína nyní disponuje kapacitou čisté energie ve výši 1 206 gigawattů, což překračuje původně stanovený cíl 1 200 gigawattů.

Úspěch je klíčový pro Čínu, která se snaží snížit své emise skleníkových plynů a přejít na udržitelnější energetický mix. Přestože Čína stále produkuje značné množství emisí, její investice do čisté energie jsou největší na světě. V současnosti solární a větrná energie tvoří přibližně 14 % celkové energetické produkce země.

Přestože je dosažení cíle v oblasti čisté energie významným krokem vpřed, Čína stále čelí výzvám při snižování emisí a přechodu na udržitelnější energetický systém. Uhelná energie stále hraje významnou roli v energetickém mixu země. Čína ale aktivně pracuje na dalším rozšiřování své kapacity obnovitelných zdrojů energie prostřednictvím řady projektů.