Kdepak, v titulku není překlep. Tato novinka je skutečně věnovaná ještě neoznámené, tedy 6. generaci populárního chytrého náramku Mi Band od Xiaomi (pozn. na úvodním obrázku je Mi Band 5). Jak se již stalo zvykem, první informace si našly cestu na internet ještě dlouho před oficiálním odhalením. Na vině jsou tentokrát vývojáři aplikace Zepp, která slouží k synchronizaci dat s řadou chytrých hodinek a dalšího zařízení z kategorie wearables. 

GPS, NFC, SPO2

V aplikaci se konkrétně objevily dva modely. Jeden pro Čínu, druhý pro zbytek světa. Rozdíl mezi nimi aplikace neuvádí, ale u starších modelu spočíval v deaktivaci NFC plateb mimo Čínu. Že bychom se ani letos nedočkali levného chytrého náramku s podporou NFC plateb? To už se ale pouštíme do spekulací.

Mnohem zajímavější jsou technické specifikace náramků, které poprvé uvádějí GPS senzor pro přesnější měření rychlosti a vzdálenosti. Na navigaci je displej pochopitelně příliš malý. Náramek nicméně i nadále využívá také A-GPS v mobilu, a to k rychlému určení pozice. Samozřejmostí je i senzor okysličení krve, který se v poslední době stává pomalu standardem. Nutno dodat, že měření SpO2 ze zápěstí bývá nepřesné a naměřené hodnoty zdravému člověku mnoho neřeknou.

NOVÉ CVIKY I POSÍLENÍ PRODUKTIVITY

Aplikace Zepp vyzradila také řadu novinek v softwarové výbavě náramku. Přibyla aplikace po techniku Pomodoro sloužící k lepší organizaci práce a eliminaci prokrastinace. Jedná se v podstatě o stopky, které odměřují intervaly pro práci (během této doby se musíte maximálně soustředit) a relaxaci. Mi Band během pracovního intervalu také zablokuje veškeré notifikace. Když je řeč o notifikacích, mezi daty vytaženými z aplikace Zepp bylo i 308 obrázkových smajlíků. Že by se konečně v notifikacích zobrazovaly emotikony?

Náramek se rovněž naučil měřit výkon v dalších aktivitách. Konkrétně se v nabídce objevilo 16 nových sportů: indoor fitness, bruslení (indoor), HIIT (intenzivní intervalový trénink), core training, stretching, stepper, gymnastika, pilates, street dance, tanec, zumba, kriket, bowling, basketball, volejbal, ping-pong, badminton, box a kickbox.

Funkce monitoringu spánku je součástí Mi Bandu již od počátku, poprvé si ale budeme moci spánková data zobrazit přímo na náramku, což nám dává naději, že se dočkáme většího displeje. V této souvislosti musíme zmínit také devatero nových ciferníků.

Náramek Xiaomi Mi Band 6 (nebo ponovu Mi Smart Band 6) budeme moci využít také k ovládání chytré domácnosti hlasem. A tady opět narážíme na možný rozdíl mezi čínskou a mezinárodní verzí. Zatímco čínští uživatelé budou mluvit na Mi AI, všichni ostatní budou mít k dispozici asistentku Alexu.

Termín uvedení do prodeje ani cenu pochopitelně aplikace neuvedla, ovšem poslední generace Mi Bandu (na úvodním obrázku) byla oficiálně představena v létě, takže se nejspíš ještě načekáme.