Umělá inteligence se už dostává opravdu všude. Že na ni nově spoléhá podstatná část internetových služeb, není žádnou novinkou, ale letošek se patrně zapíše do historie jako rok, kdy masivní integraci AI zažily také hardwarové produkty. Přece jenom, komplexní modely umělé inteligence už téměř dorazily do smartphonů od těch nejvýznamnějších výrobců a v blízké budoucnosti se počítá také s širším rozšířením do notebooků nebo dalších zařízení. Nicméně, slyšeli jste už třeba o chytrém dalekohledu poháněném AI?

Takovým produktem se nyní v rámci veletrhu CES 2024 pochlubila společnost Swarovski Optik. Promakaný dalekohled AX Visio láká nejen na špičkový a mimořádně detailní obraz, který zajistí technologie zvaná „SWAROVISION“, ale také zcela jedinečné funkce. Údajně první chytrý dalekohled je totiž s pomocí umělé inteligence schopen rozpoznat ptáky nebo další živočišné druhy pouhým stisknutím tlačítka.

„Určování ptáků a dalších zvířat může být náročné. AX Visio bylo vyvinuto právě proto, aby vám pomohlo objevovat fascinující přírodu, která nás obklopuje. Pro mnoho lidí je sdílení zážitků s ostatními ještě intenzivnější radostí z přírody,“ podělila se firma o myšlenku, s níž dalekohled vytvořila.

Dalekohled nabízí snadné ukládání pořízených snímků a jejich následný přenos do chytrého telefonu pomocí aplikace SWAROVSKI OPTIK Outdoor App. Speciální vychytávka zvaná Live View dokonce umožňuje živě sdílet objevy s ostatními uživateli. Díky 15hodinové výdrži při běžném používání se pak nemusíte bát, že by vás baterie dalekohledu na celodenním výšlapu v přírodě omezovala.

Značně omezující už je ale rozhodně cena, kvůli níž rozhodně nelze AX Visio označit za produkt přímo určený pro běžné rodinné výlety. Dalekohled s AI funkcemi totiž stojí 4 799 dolarů, což se v přepočtu blíží k částce 110 000 korun.