Generativní nástroj ChatGPT získává informace z velkého jazykového modelu (LLM), jehož součástí je obrovské množství dat. Je sice obdivuhodné, že díky tomu dokáže komunikovat jako reálný člověk s nadpřirozenými vědomostmi, ale má to i své nevýhody. ChatGPT zná málo detailů o událostech, které se staly po září roku 2021. Pokud jej tedy poprosíte o souhrn informací z nedávné konference Meta Connect, nijak vám nepomůže.

Masivní rozšíření znalostí ChatGPT proběhlo v květnu, kdy mu organizace OpenAI, která jej vyvíjí, dala schopnost procházet web v reálném čase. Uživatelé ale možnost zneužívali, aby se dostávali přes paywally (například na zpravodajských serverech), a tak byla krátce nato pozastavena. Nyní se však do ChatGPT vrací, a to v plné parádě.

ChatGPT těží z partnerství firem OpenAI a Microsoft, díky němuž může poskytnout webové vyhledávání prostřednictvím služby Bing. Výhodou je, že na rozdíl od klasického čerpání z jazykového modelu si touto cestou můžete zobrazit zdroj tvrzení, které vám chatbot předloží jako odpověď na vaši otázku.

„Prohlížení je užitečné zejména při úkolech, které vyžadují aktuální informace, jako je pomoc při technickém výzkumu, při výběru kola nebo při plánování dovolené,“ komentuje OpenAI znovuspuštění funkce.

Bohužel, prohledávání webu je stále exkluzivní vychytávkou pro členy programů ChatGPT Plus a Enterprise, ale OpenAI slíbila rozšíření ke všem uživatelům. Bude tedy moct přímo konkurovat nástroji Google Bard, který již vyhledávání dlouhou dobu ovládá a nabízí jej uživatelům bezplatně.