Po spuštění textového nástroje ChatGPT, který lze označit jako generativní umělou inteligenci, žasnul prakticky celý svět nad jeho schopností odpovídat prakticky na všechno. Bohužel, ani tato služba není vševědoucí – její znalosti jsou omezené na to, co bylo uvnitř tréninkového datasetu, a tudíž vás například není schopna obeznámit s momentálním děním na řeckém ostrově Rhodos, jelikož takto aktuální data zkrátka nemá.

Nicméně, tvůrci ChatGPT si tyto nedostatky uvědomují a otevřeli dveře vývojářům a nadšencům, kteří, jak je dobře známo, občas dokáží divy. Díky pluginů nabývají schopnosti tohoto generativního nástroje zcela nových rozměrů a dokáže věci, které by bez nich byly zcela nemyslitelné. Kromě možností práce s údaji nalezenými na webu mu rozšíření kupříkladu dovolují vytvářet tabulky nebo interagovat s dalšími službami. Popřípadě i předpovídat počasí.

S pluginem Weather Meteosource přichází český tým meteorologicko-technologické společnosti Meteocentrum. Pakliže jste předplatiteli služby ChatGPT Plus, která s sebou kromě možnosti používat zásuvné moduly nese i řadu dalších benefitů, můžete si novinku zaměřenou na počasí do aplikace přidat zcela zdarma.

Spolupráce Weather Meteosource a ChatGPT je v zásadě interakce mezi dvěma umělými inteligencemi. Služba meteorcentrum.cz už několik let využívá AI pro zlepšení svých předpovědních dat. Syntézou několika dostupných modelů a následným prověřením skrz strojové učení vzniká předpověď, která by měla být daleko přesnější než ta, jež vychází pouze z jednoho zdroje.

Plugin od Meteocentra se tedy stará o stránku datovou, zatímco zodpovědnost ChatGPT je zpracovat obdržené informace do smysluplné textové podoby, která uživateli poskytne maximum informací ve stravitelné formě.

„Jde o napojení na aktuální data o počasí pro celý svět. Jedná se o totožná data, která meteocentrum.cz využívá i pro předpověď počasí zobrazovanou na svém webu. Uživatelé ChatGPT Plus po celém světě tak mohou díky tomu začít klást otázky na budoucí, aktuální i minulé počasí a dostanou přitom odpovědi založené na českém meteorologickém modelu,“ dodává Bohuslav Zeman, projektový manažer Meteocentra.

Vývojáři navíc v tiskové zprávě demonstrovali, že se nemusíte omezovat jen na obyčejné dotazy typu „Jak bude zítra?“. Podívejte se:

UKÁZKOVÉ PŘÍKLADY

OTÁZKA: PLÁNUJI VÝLET NA MOTORCE V OKOLÍ BRNA. KTERÝ DEN V PŘÍŠTÍM TÝDNU BYCH MĚL VYRAZIT?

„Na základě předpovědi počasí bude nejlepší podniknout výlet na motorce v okolí Brna ve čtvrtek nebo v pátek. V těchto dnech bude převážně slunečné počasí s teplotami mezi 23°C až 27°C a není očekáván žádný déšť. Nicméně v následujících dnech bude počasí méně předvídatelné s větším množstvím oblačnosti i občasnými srážkami, a proto bude nejlepší vyrazit na výlet v nejbližších dnech.“

OTÁZKA: JE LEPŠÍ NAVŠTÍVIT HANOI V LÉTĚ NEBO NA JAŘE NA ZÁKLADĚ POČASÍ?

„Průměrná teplota v létě se pohybuje okolo 30 °C s průměrnými srážkami kolem 200 mm. Na jaře jsou průměrné teploty okolo 25 °C a srážky 49 mm. Léto je tedy teplejší a vlhčí než jaro. Pokud preferujete vyšší teploty, ale vlhčí počasí, léto bude lepší období pro návštěvu Hanoje. Na druhou stranu na začátku jara bude převládat spíše sušší počasí. Mějte prosím na paměti, že se jedná o průměrné hodnoty a skutečné podmínky se mohou lišit.“