Není to tak dávno, co média informovala o kauze, kdy multifunkční tiskárny značky Canon odmítaly skenovat dokumenty jen proto, že v tiskárně došel inkoust. Co na tom, že k naskenování dokumentu vůbec inkoust nepotřebujete? Aféra měla nakonec dohru u soudu.

Teď tu máme další kuriózní situaci spojenou s multifunkčními tiskárnami této značky. Canon nemá dostatek čipů na výrobu tonerů pro své tiskárny. Proč musí být v toneru čip, ptáte se? Nemusí! Hlavním důvodem pro jeho instalaci do náplně je kontrola původu toneru. Pokud do zařízení vložíte neoriginální toner, na displeji zařízení se objeví série varovných hlášek. Kromě toho Canon používá čipy také k hlídání stavu náplně, takže by se nemělo stávat, že barva zničehonic dojde. Takový komfort u neoriginálních náplní nenabízí.

Co má ale Canon dělat, když čipy prostě nejsou k dostání? Nezbývá než vyrábět tonery bez nich. Firma alespoň oslovila registrované zákazníky s varováním, že se při výměně toneru mohou objevovat chybové hlášky a přiložila stručný návod, jak se jich zbavit. V podstatě stačí jen stačí kliknout na tlačítko „Souhlasím“ nebo „OK“, záleží na typu tiskárny. Problém by se měl týkat jen multifunkčních zařízení řady ImageRunner, které jsou určeny pro použití v kancelářích.

Žádná velká tragédie, jen malá nepříjemnost. Jenže Canon je možná pouze příslovečnou první vlaštovkou. I další výrobci tiskáren totiž využívají ke kontrole pravosti toneru čipy a někteří jsou velice přísní, pokud jde o používání neoriginálních (tedy „neočipovaných“) náplní. Může tak dojít k situaci, že si prostě nic nevytisknete, protože na trhu nebudou k dostání příslušné tonery.