Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová nedávno veřejně vystoupila s kritikou společnosti Meta a jejího plánu na zavedení end-to-end šifrování pro zprávy na Facebooku (Messengeru). Podle ní by taková funkce mohla komplikovat odhalování zneužívání dětí a jiných nelegálních aktivit.

Meta, která stojí za sociální sítí Facebook, se brání tím, že šifrování je klíčové pro zajištění soukromí uživatelů. Společnost také upozorňuje, že většina obyvatel Velké Británie již využívá aplikace s podobným šifrováním, jako je například WhatsApp. Tvrdí navíc, že již implementovala řadu bezpečnostních opatření a plánuje je v budoucnu ještě rozšířit.

Národní kriminální agentura (NCA) v Británii se přidala k hlasům varujícím před potenciálními riziky. I podle ní by šifrování mohlo být zneužito k zakrytí nelegálních aktivit. Meta zdůraznila, že i přes implementaci end-to-end šifrování plánuje nadále spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení.

,,Naše snaha o zajištění online bezpečnosti nám umožní pokračovat v poskytování důležitých informací orgánům, a to i v novém prostředí s vyšší úrovní šifrování," uvedl provozovatel sítí Facebook a Instagram.

End-to-end šifrování konverzací je na stole již několik týdnů, ba možná měsíců. Koncem srpna jsme vás informovali o tom, že Meta tento systém hodlá implementovat do Messengeru. Více detailů si můžete přečíst pod přiloženým odkazem ZDE. Tento konflikt mezi Metou a britskou vládou však otevírá širší diskusi o rovnováze mezi soukromím uživatelů a bezpečí široké veřejnosti.