Bill Gates je na žebříčku nejbohatších mužů planety už několik dekád. Teď plánuje, že se z tohoto seznamu stáhne. „Prakticky všechno“ své bohatství chce věnovat nadaci Bill & Melinda Gates Foundation, kterou založil společně se svou bývalou manželkou Melindou Gates.

S výhledem do budoucna plánuji věnovat nadaci prakticky veškerý svůj majetek,“ napsal Gates na Twitteru. „Posunu se dolů, a nakonec ze seznamu nejbohatších lidí světa zmizím,“ dodal. Nadace Bill & Melinda Gates Foundation pracuje v Americe a vývojových zemích na zlepšení lékařské péče a snižování chudoby.

Gates také dodává, proč se tak rozhodnul: Mám povinnost vrátit své prostředky společnosti způsobem, který má největší dopad na snížení utrpení a zlepšení života. A doufám, že i ostatní, kteří jsou bohatí a privilegovaní, se v této chvíli také zapojí.“

Nadaci prý už tento měsíc věnuje dvacet miliard dolarů (asi 500 miliard korun). Bill & Melinda Gates Foundation byla Gatesovými založena v roce 2000 a dnes je druhou největší nadací na světě. Díky Gatesovým dotacím má nadace zvýšit své výdaje z šesti na devět miliard dolarů ročně.

Gates také vyzdvihnul svého přítele a současného souseda v žebříčku miliardářů Warrena Buffeta, který údajně svými dary zajistil prakticky polovinu zdrojů nadace. „Jeho neuvěřitelná štědrost je velkým důvodem, proč nadace mohla být tak ambiciózní,“ napsal o něm.