Těsně před Štědrým dnem jsme psali o znovuspojení společností ASUS a Noctua. Z této spolupráce měl podle dobře informovaného redaktora vzejít nový model grafické karty. Ze spekulací a drbů se nyní stává skutečnost – během veletrhu CES 2023 totiž ASUS ohlásil příchod karty GeForce RTX 4080 Noctua Edition.

Tato novinka má navázat na výsledky minulé kooperace (karty RTX 3070 a RTX 3080) a fanouškům obou značek dodat grafiku s tichým a efektivním chlazením. ASUS toho chce dosáhnout kombinací své vlastní odpařovací komory a větráčků od společnosti Noctua, rakouského výrobce, který je pro svá tichá chladicí řešení komponent proslulý.

Grafická karta ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition je vybavená 4,3slotovým chlazením a dvojicí 120mm větráčků NF-A12x25. Tisková zpráva popisuje, že pro jejich dokonalé nasazení inženýři zdokonalili hustotu žeber a uspořádání tepelných trubic (heatpipes) chladiče. Karta se navíc chlubí i možností přepínat mezi dvěma BIOS nastaveními. Defaultně má být zapnutý tichý režim, jehož hlavním úkolem je pochopitelně eliminace hluku.

ASUS uvádí, že díky své paní komoře karta dosahovala při 320W spotřebě maximální teploty 61,7 °C, což je úctyhodné číslo. K tomu je navíc dodáno, že se kromě teplot dařilo udržet pod kontrolou i hluk, který přitom, jak ASUS naznačuje, téměř nevznikl.

Co se týče designu jako takového, od minulé generace se nic nezměnilo. Kombinace béžové, hnědé a hnědo-oranžové, tedy barev pro Noctuu typických, zůstávají a blyštivých RGB světýlek jsme se ani tentokrát nedočkali.

ASUS ukázal rendery jako součást tiskové zprávy, ale svůj nový model současně vystavuje přímo v Las Vegas na CES 2023, a tak byl několika různými redaktory vyfocen a podívat se na něj můžete níže. Cenu ani datum vydání karty ale v současné době nemáme k dispozici.