Začátkem července byl v Číně ukázán koncept grafické karty od ASUSu, která disponuje slotem pro M.2 SSD. Po modelu karty RTX 4070, jenž díky absenci napájecího konektoru a zcela novému způsobu příjmu energie nevyžadoval připojení mnohdy neesteticky vypadajících kabelů, se jednalo o další a poměrně zajímavou inovaci.

S pozměněnou variantou grafiky ASUS GeForce RTX 4060 Ti 8GB DUAL OC se nyní poprvé setkáváme na trhu – momentálně je k dispozici v některých severských zemích, jako je Švédsko či Finsko. Na výskyt karty v tamních e-shopech upozornil leaker momomo_us.

V jednom z obchodů je dostupná s cenou 558,90 eura, což v přepočtu činí 13 800 Kč. Stejnou kartu od ASUSu, akorát bez slotu pro M.2 SSD, byste si u nás mohli pořídit za cenu lehce převyšující 11tisícovou hranici.

Celá myšlenka grafické karty se slotem pro M.2 SSD spočívá ve využití přebytečných PCIe linek. RTX 4060 i s čipem AD106 totiž využívá pouze osm linek z rozhraní x16, což znamená, že zbylých osm linek zůstává nevyužitých.

Slot na M.2 SSD se nenachází nikde jinde než na zadní straně grafické karty, kde je relativně snadno přístupný. ASUS navíc uvádí, že krytka PCB současně slouží jako chladič pro SSD, takže by se spotřebitelé neměli potýkat s přehříváním.