Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Po delší době zkoušení bezdrátových myší se mi konečně do rukou dostala bezdrátová kráska od Asusu, a to konkrétně ASUS ROG Keris II Ace. Jelikož jsem velmi aktivní hráč, který nezůstane jen u jednoho titulu, dostala během testování opravdu zabrat. S většinou periferií od Asusu mám pozitivní zkušenosti, tak doufejeme, že to platí i v tomto případě.

Jak se sluší a patří, začneme tím, co naše oči zaujme jako první, a to je balení. Pod typicky červeno-černým lesklým obalem se skrývají kartonové části, které rozdělují obsah balení přesně tak, jak to mám rád. V jedné části je obsažen pěkně vypadající opletený kabel spolu s převodníkem z USB-C na USB-A připojení, dále najdeme speciální přípojku do počítače a USB polling rate zesilovače. Když jej využijete pro připojení myši, zvýšíte tím frekvenci kabelového připojení. To znamená, že produkt častěji hlásí informace počítači a jeho snímání je tím pádem přesnější.

Dále mi v balení udělali radost skates podložky, které se dají nalepit na spodní část myši a zajistí nám lepší klouzavost po povrchu. Krabička obsahuje i návody a samozřejmě nálepky, které prozradí, za jaký tým kopete. Pojďme se ale vrhnout na tu nejzajímavější část uschovanou v textilním obalu, a to na myš.

Minimalistické souměrné tvary jsou přesně to, co se mi zamlouvá. Mám samozřejmě i předešlé zkušenosti s myšmi, které byly různě hybridní, velké nebo obsahovaly speciální odkládací místo na palec. Tyto všelijaké tvary jsem již pořádně ozkoušel, ale nakonec jsem zjistil, že mi vyhovuje klasika, která padne akorát tak do ruky, což přesně ROG Keris II Ace splňuje. Žádné zbytečné tvary navíc. Jediné, čeho se dá na tvaru myši všimnout (a co se dá nahmatat), je protiskluzové vroubkování po obou bocích. Jediná malá nevýhoda jejího tvaru je to, že je určena pro praváky, přičemž na levé straně okolo palce jsou dvě programovatelná tlačítka (v základu tlačítka na posun vpřed a vzad), zatímco na pravé straně už nenahmatáte žádná. Nemůžeme tvrdit, že na trhu není dost myší pro obě ruce, nicméně v tomto případě pochopím, pokud si leváci postěžují. Tentokrát Asus dal přednost tvaru před praktičností.

Na decentně vypadající myš jsem zvyklý, ale co kdyby byla decentní i její váha? ASUS ROG Keris II Ace se pyšní svou malou váhou, a to pouhých 54 gramů díky vysoce kvalitnímu a lehkému plastu. Upřímně jsem se její lehkosti docela bál, protože jsem zvyklý na těžší zařízení a nedávno jsem si dokonce liboval v přídavných závažích. S překvapením musím říct, že mi tato extrémně lehká myš vyhovovala. Zkoušel jsem ji jak na FPS titulech, tak i v MOBA hrách a v každém případě byla přesnost skvělá. Preciznímu snímání pohybu napomáhá optický senzor ROG AimPoint Pro s citlivostí až 42 000 DPI v kombinaci s technologií ROG Speednova Wireless, která znatelně navyšuje frekvenci snímání.

Průměrné frekvence myší jsou okolo 1000 Hz (to znamená, že myš sdělí počítači svou polohu 1000krát za sekundu). ROG Keris II dosahuje až 4000 Hz při bezdrátovém připojení a až 8000 Hz právě díky šikovnému USB polling zesilovači.

Je důležité také zmínit, že ROG Keris II Ace lze do počítače zapojit skrze USB přijímač, přes přiložený kabel nebo pomocí Bluetooth. Což je jedna z věcí, které mě mile překvapily, protože většina bezdrátového vybavení, které mám, používá vyhrazený USB přijímač. A najednou jsem se ocitl v situaci, ve které bych jednoduché připojení skrze Bluetooth ocenil.

Výdrž při bezdrátovém používání je taktéž velice obstojná. Při vypnutém RGB osvětlení myš vydržela nabitá 6 dní, a to jsem s ní každý den něco dělal, ať už pracoval, či několik hodin hrál. Při zapnutém RGB osvětlení, například v kombinaci s Aura Sync, což je software, který synchronizuje barevně všechny periferie od Asusu podporující RGB podsvícení, je myš schopná vydržet okolo 4 dní.

První testování probíhalo bez použití podpůrných programů, abych otestoval, čeho je myška schopná, aniž by ji popoháněl nějaký program třetí strany. V tomhle ohledu uspěla na výbornou, protože nebylo třeba instalovat žádné dodatečné ovladače, prostě jsem ji zapojil a fungovala včetně jejích pěti nastavení, která má uložená v paměti.

Pro plné využití myši samozřejmě doporučujeme použít software Asus Armoury Crate, díky němuž můžete přizpůsobovat DPI hodnoty podle vašich potřeb, ovládat RGB osvětlení nebo jak už to v podobných programech bývá zvykem, nastavit si volby tlačítek na myši tak, jak potřebujete.

Lehkost ASUS ROG Keris II mě přesvědčila, že váhu zařízení skoro cítit nemusím, ale hlavní je, ať se dobře drží. Objektivně bych vytkl jen dvě věci, a to fakt, že si tuto myš neužijí leváci, a taky cenu, která se pohybuje okolo 4400 korun českých, což je nad průměrnou cenou většiny profesionálních periferií. Funkce jsou sice parádní a dostaneme opravdu všechno, na co si vzpomeneme, ale v této ceně chybí alespoň prémiovost materiálu. Ale je pochopitelné, že pokud si myš zakládá na lehkosti, tak tužba mít ji vyrobenou z leteckého titanu, si zkrátka protiřečí. Zachovat si 54 gramů v kombinaci dlouhé životnosti baterie a Speednova senzoru, díky kterému se myš dostane na vysoké hodnoty snímání (až 8000 Hz), je něco, co ocení zejména profesionální hráči.

Pokud bych tedy přivřel oči u ceny, jedná se o další kvalitní přírůstek, za který se Asus nemusí stydět a jsem rád, že jsem si jej mohl vyzkoušet.

Přečtěte si také: ASUS ROG Phone 8 přichází s novým designem a brutálním výkonem. Překvapí i fotoaparáty