V rámci své prezentace na CES 2024 uvedla společnost ASUS novou generaci herních telefonů ROG Phone. Jak se už dopředu tušilo, změny byly učiněny v mnoha různých oblastech od designu až po fotoaparáty. A nesmíme samozřejmě zapomenout ani na přítomnost pokročilého procesoru, díky němuž i tentokrát lze dosáhnout zcela brutálního výkonu.

Řada ASUS ROG Phone 8 (modely ROG Phone 8 a ROG Phone 8 Pro) přichází s takzvaným designem třetí generace, jemuž v podstatě dělá premiéru. Provedením zadní strany, která se i letos nese ve futuristickém duchu, se od předchozích modelů novinky nápadně liší – nejvýraznější proměnou si prošel především kamerový ostrůvek.

Konstrukční stránka ROG Phone 8 je radost sama o sobě. Nová dvojice androidových herních mašin přichází s výrazně užšími rámečky, tenčím tělem a stupněm krytí IP68, jenž zajišťuje odolnost vůči prachu a vodě. Vlastně se jedná o vůbec první herní smartphony, které mohou tuto ochranu nabídnout. Inženýři z ASUSu se klasicky soustředili také na zlepšení chladicího systému pro zajištění co nejlepšího odvodu tepla.

Zvlášť v případě herních smartphonů je tohle nezbytně důležité. Pod kapotou řady ROG Phone 8 najdeme vlajkový čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, který je schopný pracovat až na 3,3GHz frekvenci. ASUS také zmiňuje exkluzivní technologii X Mode, jejímž cílem je posunout výkon na ještě vyšší level.

Řada ROG Phone letos přichází pouze s 5 500mAh baterií, zatímco předchůdci nabízeli hned 6 000mAh kapacitu. Nejvyšší podporovaný výkon nabíjení zůstal na 65 W, z nuly na sto lze tedy telefony dobít za 39 minut.

Klíčovou roli hraje také displej o velikosti 6,78 palce. Používán je konkrétně flexibilní AMOLED panel s podporou adaptivní obnovovací frekvence díky technologii LTPO, která se pohybuje v rozsahu od 1 do 120 Hz. Maximální dosažitelná frekvence je nicméně 165Hz. Chloubou může být také 2 500nitový peak jas.

Čím ASUS letos opravdu překvapil, jsou fotoaparáty. Hlavní snímač s gimbalem pro stabilizaci obrazu sází na 1/1,56palcový snímač Sony IMX890 s rozlišením 50Mpx, světelností f/1,9. Doprovázen je ultra širokoúhlou kamerou s rozlišením 13 Mpx. Opravdovou novinkou je ale 32Mpx teleobjektiv s podporou OIS a trojnásobným optickým zoomem. Nejvyšší digitální zoom je pak 30násobný. Selfie kamerka je pak také 32Mpx.

UMĚLÁ INTELIGENCE I V HERNÍCH TELEFONECH? ANO!

Umělá inteligence dorazila také do herních telefonů od ASUSu. Takto výrobce popisuje nové funkce v tiskové zprávě:

Čtyři herní funkce využívající umělou inteligenci v telefonech ROG Phone 8 zpříjemňují hraní. Hráči mohou snadno přesunout hru do pozadí pomocí režimu Background nebo zachytit klíčové okamžiky pomocí funkce X Capture. Díky nim jsou tyto telefony pro náročné hráče nepostradatelné. Intuitivní funkce AI Grabber pro zachycení textu a X Sense dále zvyšují kvalitu hraní a v případě potřeby poskytují rady a pomoc. Nástroj AI Grabber nyní také dokáže zachytit text přímo z her pomocí technologie rozpoznávání na základě strojového učení a X Capture a X Sense 2.0 podporují více nových špičkových her díky technologii rozpoznávání vzorů na základě umělé inteligence. 

Mezi další funkce využívající umělou inteligenci patří sémantické vyhledávání pomocí přirozeného jazyka v galerii, spouštěči a nastavení. AI Wallpaper dokáže vytvořit úžasně vypadající tapety pomocí technologie Stable Diffusion. Technologie AI noise-cancelation zase podporuje obousměrné potlačení šumu zajišťující křišťálově čistý zvuk při hlasových hovorech, videohovorech a komunikaci ve hrách.

CENA A DOSTUPNOST

Konkrétní informace o ceně a dostupnosti řady ROG Phone 8 aktuálně k dispozici nemáme. Základní model půjde sehnat v konfiguraci až 12/256GB, zatímco verze Pro nabídne až 24GB RAM a 1TB úložiště.