Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Asus je na trhu s herním příslušenstvím pěknou řádku let a v posledních letech si vydobyl své jisté místo ve světě kvalitních periférií. Nám se do testu podařilo získat údajně nejlepší herní bezdrátovou myš pro FPS hry vyvíjenou spolu s e-sport hráči. Jaká je tedy ve skutečnosti?

Balení myšky se na první pohled zdá docela obyčejné. Krabice má uvnitř ještě jednu část, která odděluje samotnou myš od jejího příslušenství. V příslušenství nalezneme manuál, záruční list, krásné protiskluzové gripy na bok i tlačítka myši (ty doporučujeme použít, ruce i po dlouhém používání pak nekloužou po myši a navíc přidávají myši exkluzivnější vzhled), sadu samolepek a náhradní PTFE pady. Pochopitelně i opletený ROG Paracord kabel a textilní sáček pro přenášení myšky.

Po vyndání myšky z balení vidíme, že má souměrné tvary a je tvarem určená hlavně pro FPS hráče. Základní tvar je vhodný pro leváky i praváky, nicméně leváci pak musí oželet pohodlnou přístupnost bočních tlačítek myši na její pravé straně (nebo to zvládat malíčkem). Už na první zvednutí uživatel pozná, že drží ultralehkou myš. Myš má dle specifikací pouhých 54 gramů, přesto všechno obsahuje i vlastní integrovanou baterii (500 mAh) a také není „děrovaná“. Materiál vnějšku je z biologického recyklovatelného materiálu na bázi nylonu. Myš i přes tyto všechny informace je tuhá, tělo myši se nijak neprohýbá ani neskřípe. Na spodní straně myši nalezneme tlačítko DPI, tlačítko pro párování myši, přepínač mezi režimy, hardwarový reset a samotný optický Aimlab sensor a pouzdro pro bezdrátový USB dongl myši. Myš tedy umí pracovat v režimu Bluetooth, 2,4 GHz nebo přes USB kabel. Samotné kolečko myši má jemné vroubky pro přesnější scrolování. Boční tlačítka na levé straně reagují také přesně bez nějakého citelného viklání.

Zmiňovali jsme umístění optického sensoru. Pojďme si o něm říct více. Asus nazývá tento sensor jako ROG Aimpoint. Mělo by se papírově jednat o skvělý sensor, který umožní nastavit a dosahovat hodnoty jako třeba až 36 tisíc DPI, 50g max zrychlení myši anebo odchylku CPI menší než 1%. I z praxe už dopředu můžeme prozradit, že myš po stránce přesnosti sensoru předčila naše očekávání. Je prostě výtečná. S tím souvisí nejen sensor, ale i samotné mikrospínače, které jsou tu s mechanickým krátkým feelingem a mají mít životnost až 70 milionů kliknutí. V rychlých akčních hrách si s ní prostě užijete spousty zábavy a nenechá vás ve štychu. Díky ROG Speednova technologii na 2,4 GHz by měla i tak vydržet až 90 hodin provozu. Pro běžný režim pak raději přepněte na Bluetooth, abyste ušetřili stav baterky a kde navíc nepotřebuje řešit každou milisekundu odezvy.

Myš umožňuje využít na jednom ROG Omni dongle dvě zařízení. Nicméně musí být z produkce Asus příslušenství. Zatím je zde podpora pro klávesnici ROG Strix Scope II 96, kterou máme na test připravenou také. Musíte si však nainstalovat software Armoury Crate a aktualizovat případně firmware. V tomto softwaru jsou i další možnosti customizace – nastavení tlačítek myši, DPI, obnovovací frekvenci myši po 1000 Hz, angle snapping či stav baterie a uspávání myši.

K čemu je ten další software Aimlab? Instalovat si ho nemusíte, ale je to software/trainer v aplikaci Steam, který vás provede nastavením této konkrétní myši zcela precizně. Na základě vašeho míření a akcelerace po podložce vám postupnými kroky optimalizuje myš po stránce sensitivity (to umí i ostatní myši) a exkluzivně potom také DPI, vzdálenost myši od podložky a angle snapping. Na základě těchto subtestů si nyní v nastavení Aimlabu vyberete konkrétní hru a celé nastavení se propíše do zvolené hry. Velmi zajímavá funkce.

Už jsme naznačili, že v akčních hrách je tato myš perfektní. Jak po stránce zpracování a ergonomie, tak hlavně přesnosti sensoru. Myš neustřeluje, je extrémně rychlá a přesná v praxi a vlastně k tomu ten drát ani nepotřebujete. Po pár hodinách hraní jsme tedy velmi kladně překvapeni, co vzešlo z Asusu za skvělý produkt v rámci herního příslušenství. Jednoznačně se jedná o vrchol nabídky a těžko budete hledat aktuálně v nabídce lepší FPS myš. Jediným malým šrámem, který může komplikovat koupi myši, je její aktuální vyšší cena, která je okolo 3900 Kč.

Kdo to však myslí s hraním akčních her vážně, tak ho ani tato cena neodradí.