Zajímavé koncepty přichází neustále. Poté, co ASUS nedávno předvedl prototyp grafické karty, která nepotřebuje žádné napájecí kabely a bere si elektrickou energii přímo ze základní desky počítače, byla manažerem společnosti Tonym Yu ukázána karta se sloty pro SSD typu M.2.

Tchajwanský technologický velikán vytvořil speciální modifikaci karty Nvidia GeForce RTX 4060 Ti, jejímž cílem je najít využití pro volné PCIe linky. Konkrétně šedesátkové grafiky generace Ada Lovelace totiž využívají pouze linky PCIe x8, a tudíž v případě, že výrobce nasadí slot x16, zbývá volná celá jedna linka x8. Vzhledem k tomu, že M.2 SSD využívají rozhraní PCIe x4, se tedy krásně nabízí je vměstnat přímo do grafické karty.

Ve videu na čínské platformě Bilibili Tony Yu demonstroval, jak celý koncept funguje. Do speciálního výřezu na zadní straně grafické karty, který zároveň funguje jako heatsink, umístil SSD Samsung 980 PRO 2TB.

Kromě využití volných PCIe linek zvýrazňuje ASUS jako výhodu také fakt, že jsou SSD tohoto typu výrazně snáz vyměnitelná. Vyndat z PC sestavy grafickou kartu a zpátky ji umístit totiž může být o dost jednodušší než se dostat ke slotu na základní desce.

Výrobce myslel i na to, aby nebylo úložiště na grafické kartě vystaveno příliš vysokým teplotám, a proto je konstrukce navržená tak, aby aktivní chlazení karty zároveň chladilo také SSD. Nízké teploty byly demonstrovány i v zátěžovém testu, kde SSD na kartě dosáhlo velice podobných výsledků jako na základní desce.