V sobotu v sedm hodin a dvacet pět minut našeho času se v řídícím centru letu LV0007 americké společnosti Astra dozajista slavilo. Mise tohoto letu byla totiž úspěšná, a tak se Astra může připsat na list firem, které se na orbitu dostaly.

O Astře jsme už tento rok mluvili, LV0007 totiž není prvním o dosažení oběžné dráhy pokoušejícím se plavidlem této společnosti. To první se při startu koncem srpna/augusta místo vzhůru vydalo do strany, mohla za to okamžitá ztráta jednoho z motorů.

Společnost, která se už od začátku tohoto léta obchoduje na burze, chce odpalovat malé rakety s pár malými satelity do budoucna denně, a tak se lépe přizpůsobit aktuální situaci. Nefunkční satelit by tak mohl být za nový vyměněn v řádu dnů.

Tento konkrétní start proběhl v 19:13 našeho času na aljašském ostrově Kodiak. Obešel se bez výrazných komplikací, a tak už za devět minut dosáhnula třináctimetrová raketa stabilní oběžné dráhy 500 km nad mořem.

„Celý tým na tomhle tvrdě pracoval tolik let,“ řekl šéf Astry Chris Kemp při živém přenosu po dosažení orbity. „Máme ve výrobě rakety se sériovými čísly osm, devět i deset, takže opravdu teprve začínáme.“

Nejblíže dosažení oběžné dráhy byla společnost asi před rokem s raketovým odpalem 3.2 před tím, než raketě došlo palivo. Ten se také stal první raketou Astry, která se do vesmíru vůbec dostala. I tým firmy blízkost dosažení orbity překvapila.

S touto úspěšnou misí se tak Astra připisuje mezi Virgin Orbit, SpaceX a Rocket Lab, jako jedna z mála amerických vesmírných společností, která tento milník překonala.