Vítejte u čtvrtečního technologického Stručně!

- Pokud budete chtít použít vlastní bootloader na vašem Samsung Z Fold 3, ztratíte kamery. Společnost tak zasahuje proti vlastnímu modifikovanému softwaru, který lze na zařízení spouštět.

- Mobil Samsung Galaxy A21 vzplanul při přistání letu Aljašských Aerolinek. Požár vedl k evakuaci všech pasažérů, z nichž žádný neutrpěl vážnější poranění. Že se jednalo o telefon Samsungu, musel potvrdit jeho majitel, zařízení samotné se zdeformovalo k nepoznání. Podobné izolované případy hořících telefonů se stávají, Samsung si ale už systematický problém s požáry zažil se sérií Note 7, která se kvůli tomu přestala prodávat.

- Populární Discord bot Groovy ke 30. 8. na dobro ukončuje své služby. Může za to zásah Googlu opírající se o využívání jejich API za komerčními účely. Dá se tak čekat, že zásahy proti dalším podobným botům budou následovat.

- Futuristický startup Mojo Vision je prý blízko představení prvního prototypu chytré kontaktní čočky, měl by přijít už koncem tohoto roku. Samotný displej AR zařízení měří jen necelého půl milimetru a každý zelený pixel má průměr jen čtvrtiny červené krvinky. První plně funkční prototyp by měl na jedno nabití vydržet hodinu.

- Po pozastavení prodejů noví kupci základního modelu Oculus Quest 2 nedostanou pouze silikonový rámeček, ale také dvojnásobné uložiště za stejnou cenu. Z 64 GB je tak 128 GB bez zvýšení cenovky.

- Rover Curiosity si na Marsu vyfotil tzv. „plandid“ selfie. Koncept spočívá v tom, že se člověk (rover), který fotku pořizuje, nedívá do kamery a vypadá, jako by o fotce neměl tušení; rover jej zvládl na jedničku.

- Po vzoru Instagramu ve spolupráci s Shopify i TikTok dostává záložku s produkty k zakoupení. Na profil si ji budou moci přidat všechny „business“ účty.

- Přes smíšené reakce na nové Start menu ve Windows 11 se více než polovina z dotázaných uživatelů nemůže dočkat, až na nový systém přejdou, 12 % raději zůstane u Windows 10 a u zbylých 34 % odpověď neznáme.

- Instagram končí se „swipe up“ linky na stories, nahradí je nálepky s odkazy.

- Starlink podle Muska doručil přijímače satelitního internetu už sto tisícům zákazníků v Severní Americe, západní Evropě i Austrálii a na Novém Zélandu.

- Retro konzole PlayDate je podle iFixit překvapivě opravitelná.