Prvním odhaleným produktem dnešního Apple Eventu byly chytré hodinky Apple Watch Series 9. Po roce firma přichází s novou generací, která sice nepřináší zrovna revoluční novinky (těch bychom se měli pořádně dočkat až za rok), ale přesto je lze považovat za vysoce vítané. Jinými slovy, k upgradu spíše není důvod, ale novým majitelům bude znovu poskytnuta královská výbava.

Do Apple Watch zamíří nový čipset S9, který do nich přinese výrazné zlepšení výkonu. Schovává v sobě 5,6 miliardy tranzistorů, 60% nárůst oproti předešlé generaci. Více tranzistorů také přinese 40% zlepšení výkonu. 30% zrychlení nabídne také grafický procesor uvnitř čipsetu a Apple nezapomněl ani na jádra pro výpočet neuronových sítí. V této úloze nabídne čipset dvojnásobný výkon oproti předešlé generaci.

Zajímavého zlepšení se dočkává populární hlasová asistentka Siri. Všechny odpovědi na základní dotazy uživatele se nyní zpracovávají přímo na hardwaru hodinek, a tudíž se nemusí spoléhat na internetové připojení. Navíc, schopnosti hlasového zadávání jsou údajně až o 25 % přesnější než u předešlé generace. Siri má navíc nově přístup také ke zdravotním datům uživatele, takže ji můžete požádat například o souhrn spánkových statistik..

Apple se u nové řady chytrých hodinek zaměřil také na zlepšení displeje. Zatímco Apple Watch Series 8 spoléhaly na maximální jas 1000 nitů, devátá série tuto hodnotu zvyšuje na dvojnásobek. Minimální jas pak činí pouhý jeden nit, což přijde vhod při spaní, v kině či divadle.

Apple Watch také dostanou gesta. Třeba přijmout hovor tak budete moct dvojitým stisknutím prstů na ruce. Stejným způsobem ovládáte i další aplikace. Novinka je možná díky lepšímu výkonu nového čipsetu v oblasti neuronových sítí. Společnost se honosí, že půjde o jednu z funkcí, na které budou uživatelé hodinek spoléhat každý den.

CENA A DOSTUPNOST

Ve Spojených státech cena začíná na 399 dolarech, což v přepočtu dělá něco přes 9 000 korun. Českou cenu po jejím zveřejnění do článku doplníme. K dostání bude nová růžová varianta, kterou jste si mohli prohlédnout na výše umístěných obrázcích.

AKTUALIZACE: Apple Watch Series 9 dle oficiální tiskové zprávy v Česku vyjdou na 11 490 Kč.