V důsledku nedávných regulací EU společnost Apple rozvolňuje svá pravidla pro distribuci aplikací na operačním systému iOS. Nové opatření umožní vývojářům, kteří splní určitá kritéria, distribuovat své aplikace přímo ze svých webových stránek. Změna nabude účinnosti na jaře letošního roku a otevírá tak vývojářům cestu k obejití App Store.

Aby byli vývojáři pro možnost distribuce na webu způsobilí, musí se zapojit do Apple Developer Program alespoň dva roky a splňovat určité požadavky týkající se počtu instalací jejich aplikací. Apple zároveň stanovuje pravidla, aby se minimalizovalo riziko šíření nebezpečných aplikací obsahujících malware.

Další významnou změnou je, že vývojáři nyní mohou vytvářet vlastní aplikace, což je odklon od předchozího požadavku nabízet i aplikace od jiných vývojářů. To otevírá možnosti pro společnosti jako Epic Games či Xbox, které mohou nabízet na iOS výhradně své hry a aplikace.

Apple také poskytuje vývojářům větší flexibilitu v přesměrování uživatelů na externí stránky pro dokončení transakcí digitálních služeb a produktů. Dosud byli vývojáři omezeni na používání Apple designových šablon pro akce a nabídky, nyní je to již volitelné.