Apple, globální lídr v technologickém průmyslu, se podle nedávných zpráv přicházejících z Jižní Koreje rozhodl zastavit své ambiciózní úsilí o vývoj vlastního 5G modemu. Tento krok je považován za překvapivý zejména vzhledem k dlouhodobým snahám společnosti o posílení své nezávislosti na externích dodavatelích.

Vývoj vlastního 5G modemu byl pro Apple dlouhodobým cílem, který měl umožnit větší kontrolu nad klíčovými technologiemi v jeho zařízeních. I tento pokus byl součástí širší strategie společnosti ke snížení závislosti na dodavatelích, jako je Qualcomm, který dosud modemy dodával. Očekávalo se, že by Apple mohl přejít na svůj vlastní 5G modem do roku 2026, avšak poslední zvěsti nyní nasvědčují opaku. Výrobce iPhonů má aktuálně s Qualcommem dohodu až do roku 2026 (více zde).

Apple se rozhodl restrukturalizovat investice do svého oddělení pro vývoj modemů a připravuje se na úplné zrušení projektu. Některé zprávy také poukazují na právní problémy Applu s patenty modemů od Qualcommu, které mají vypršet až v roce 2030, což také mohlo k přispět k rozhodnutí cupertinského giganta.