Technologický gigant Apple se připravuje na zavedení nových pravidel, která mají za cíl omezit aplikace, jež sbírají data pro sledování uživatelů metodou známou jako „fingerprinting“. S příchodem iOS 17 a dalších operačních systémů budou muset vývojáři uvést důvody pro použití určitých API.

Fingerprinting je technika, která umožňuje identifikovat a sledovat jednotlivé uživatele na základě unikátních charakteristik jejich zařízení. Tyto charakteristiky mohou zahrnovat informace o hardwaru, softwaru, nastaveních a dokonce i chování uživatele.

Společnost Apple ve svém příspěvku pro vývojáře uvedla: ,,Některá API (...) mají potenciál být zneužita k přístupu k signálům zařízení s cílem identifikovat zařízení nebo uživatele, což je známo jako fingerprinting. Bez ohledu na to, zda uživatel dá vaší aplikaci svolení ke sledování, fingerprinting není povolen.“

Nová pravidla by mohla vést k většímu počtu zamítnutí aplikací. Pokud se ukáže, že důvody pro použití API jsou nepravdivé, Apple bude mít dostatečné důkazy pro případné sankce. Aplikace pro fingerprinting mohou získat charakteristiky vašeho zařízení a vytvořit jedinečná data o uživatelích.