Evropská unie už nějakou dobu tlačí na Apple, aby byl vstřícnější k vývojářům a uživatelům. Nejdříve to bylo otevření App Storu, které umožnilo vývojářům nabízet vlastní aplikace s vlastními platebními mechanismy. S blížící se aktualizací iOS 18 budete moci některé výchozí aplikace, jako jsou App Store, Kamera, Fotky nebo Safari, dokonce i smazat.

Změna je pro Apple doslova revoluční. Většina výchozích aplikací je totiž navržena tak, aby bezproblémově spolupracovala s ostatními zařízeními Apple. Nahrazení těchto aplikací třetími stranami by mohlo změnit způsob, jakým komunikujete a pracujete se svými zařízeními. A co víc, váš iPhone se tím přiblíží systému Android, pokud jde o možnosti přizpůsobení.

Je jasné, že EU se snaží zajistit, aby hardware iPhonu mohl být využíván s jakoukoli aplikací, kterou si uživatelé přejí nainstalovat. Apple už čelí tlaku ohledně nastavení výchozího prohlížeče v EU, kde je společnost nucena nabídnout uživatelům možnost volby při prvním spuštění aplikace Safari na jejich iPhone.

Přečtěte si také: Apple rozšiřuje dostupnost Apple Intelligence mimo USA