Nová generace iPhonu SE by mohla znamenat obrat v technologii 5G modemů. Společnost Apple se chystá uvést na trh svou první aktualizaci tohoto modelu od roku 2022, a to se zásadní změnou – zavedením vlastních 5G modemů, které budou nahrazovat ty od Qualcommu. Podle posledních informací má Apple v plánu použít tento telefon jako odrazový můstek pro své dlouho očekávané interní modemy.

Cesta k vlastnímu 5G řešení nebyla jednoduchá. Apple již v roce 2019 odkoupil většinu modemového byznysu společnosti Intel za 1 miliardu dolarů, a to s cílem stát se soběstačnějším v této oblasti. Přes rozsáhlý nábor expertů a vývojových kapacit však firma dosud nevydala žádné zařízení vybavené těmito modemy.

Napjatý vztah mezi Applem a Qualcommem má dlouhou historii. Qualcomm žaloval Apple v roce 2017 kvůli údajnému porušování patentů souvisejících s efektivitou baterie, grafickým zpracováním a rychlostí stahování dat. Spor byl nakonec vyřešen dohodou, v rámci které Apple přistoupil na placení licenčních poplatků a uzavřel s Qualcommem šestiletou licenční smlouvu na dodávku čipů.