Americký technologický gigant Apple oznámil novou řadu iPhone 16. Do nové řady iPhone 16 a iPhone 16 Plus tak přináší několik zásadních vylepšení, přičemž hlavní důraz je kladen na dlouho proklamovaný Apple Intelligence. Tento rok se tak společnost zaměřuje na maximální využití umělé inteligence, což je vidět na hardwarové podpoře a nových funkcích, které jsou přizpůsobeny tak, aby co nejlépe fungovaly s novou verzí Siri.

Hlavní změny jsou však patrné už na samotném vzhledu. Fotoaparáty jsou nyní uspořádány vertikálně, jak můžeme vidět u modelu iPhone 16 níže. Co se týče fotoaparátů, iPhone 16 přináší novinku v podobě Fusion kamery, která kombinuje 48MP hlavní objektiv s 2x teleobjektivem. Sekundární kamera má rozlišení 12MP a lepší světelnost s hodnotou f/2.2.

Apple přidal do iPhone 16 také nové tlačítko pro ovládání fotoaparátu, které zlepšuje uživatelský zážitek při fotografování a natáčení videa. Tento dotykový prvek funguje podobně jako spoušť na digitálních zrcadlovkách.

Nový fotoaparát také obsahuje funkci vizuální inteligence, která umožňuje získat informace o okolí pouhým namířením kamery, například na restauraci.

Apple nahradil měděný termální systém novým vyrobeným ze 100% recyklovaného hliníku, což pomáhá lépe regulovat teplotu a zvyšuje herní výkon až o 30 %. Hry jako Assassin's Creed Mirage a další tituly, dříve dostupné pouze na iPhone 15 Pro, budou nyní podporovány i na základních modelech iPhone 16.

Níže se můžete podívat na předváděcí video k novému iPhone 16.

Klíčovou roli hraje také nový procesor A18, který je až o 30 % rychlejší než jeho předchůdce. Nový čip je vybaven vylepšeným GPU, který je až o 40 % výkonnější, a neural engine, který zdvojnásobil svou rychlost při zpracování strojového učení. Spolu s těmito vylepšeními přichází i nová verze Siri, která má hlubší porozumění uživatelským potřebám a kontextu. 

iPhone 16 je k dispozici v nových barevných provedeních, jako je ultramarínová, tyrkysová a růžová, spolu s tradičními černou a bílou. Kromě designových změn přináší i odolnější konstrukci s novým sklo-keramickým displejem, který je o 50 % tvrdší než u iPhone 15. Apple také zdůrazňuje, že nová obrazovka může dosáhnout extrémního jasu až 2 000 nitů.

Předobjednávky na iPhone 16 a 16 Plus budou spuštěny tento pátek 13. září, s dostupností od 20. září. Cena základního modelu začíná od 23 990 Kč. Cena iPhone 16 Plus začíná od 26 990 Kč. Model iPhone 16 Pro tak začíná od 29 990 Kč a vrcholný Pro Max od 35 990 Kč.