Před několika dny přišel insider Mark Gurman s dalšími informacemi o tehdy ještě neodhalených iPadech. Řekl také, že by měly být oznámeny v řádu dní, což se také stalo. Apple představil nové modely iPadu Pro a další generaci iPadu 10. Novinky půjdou do prodeje 26. října.

NOVÉ MODELY IPADU PRO

iPady Pro jsou určeny pro náročnější uživatele, a tak musí nabídnout i lepší hardware. Pod kapotou se nachází čip M2, který pohání nejnovější MacBook Air i MacBook Pro. Apple slibuje, že M2 nabízí o 15 % lepší výpočetní výkon a o 35 % větší grafický výkon než jeho předchůdce. Nový čip poskytuje až 100 GB/s sjednocené paměťové propustnosti, oproti čipu M1 je tedy propustnost o 50 % vyšší.

Modely iPadu Pro se od sebe liší displejem. Zatímco ten levnější nabízí 11palcový Retina (IPS LCD) panel, onen dražší, 12,9palcový kousek se pyšní mini-LED obrazovkou. Oba podporují technologii ProMotion, jejich obnovovací frekvence tak může dosáhnout až 120 Hz. Zlepšily se i schopnosti funkce „hover“, která zaznamená Apple Pencil druhé generace i 12 mm nad displejem.

iPady Pro se dočkaly vylepšení i v oblasti fotoaparátů, jež dokáží zachytit video ve formátu ProRes. Tablety navíc dokáží záznam překódovat až třikrát rychleji, což značně usnadní život například tvůrcům obsahu.

V Česku bude 11palcový model začínat na 25 990 korunách, ale za jeho nejdražší konfiguraci byste Applu zaplatili 63 490 Kč. iPad Pro s 12,9palcovým displejem pak začíná na 35 490 korunách, nejnáročnější konfigurace vás ale vyjde na 72 990 Kč.

LETOŠNÍ GENERACE IPADU 10

Pokud ale nepatříte k těm, kteří od svého tabletu vyžadují maximum výkonu, možná vás zaujme letošní iPad 10. Ten dorazil s trochu novodobějším designem, pyšní se rovnými hranami a větším displejem. Kromě toho se potvrdily i Gurmanovy informace o přechodu na USB-C port.

Rozlišení displeje je 2360x1660 pixelů, maximální jas může dosáhnout až 500 nitů. Jeho velikost už není 10,2palcová, nýbrž 10,9 palcová. Možná jste zaznamenali i jednu nenápadnou změnu, která souvisí s přední kamerou iPadu. Byla totiž přemístěna na delší stranu zařízení, což rozhodně přinese lepší zážitky z videohovorů.

Uvnitř tabletu se nachází čip A14 Bionic. Nový iPad 10 tedy disponuje stejným čipem jako iPad Air 4 a řada iPhonů 12, jež byla na trh uvedena roku 2020. Dočkáme se nejen vyššího výkonu, ale také lepší výdrže baterie.

Letošní iPad 10 u nás bude začínat na 14 990 korunách a dostupný bude v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Za nejdražší variantu ale zaplatíte 23 490 Kč.