Bug v iOS 15 způsobil, že konverzace s chytrým asistentem od Apple, Siri, byly nahrávány a zpracovávány i přes odmítnutí uživatele. Automaticky bylo totiž zapnuto nastavení pro „vylepšení Siri a diktace“, na jeho základě společnost tyto data shromažďuje.

Apple měl podle svých slov problém identifikovat krátce po spuštění nové verze systému a okamžitě přestal vyhodnocovat data z postižených zařízení. Po objevení problému firma nastavení pro mnoho uživatelů vypnula a opravila jej s aktualizací iOS 15,2.

„V iOS 15.2 jsme pro mnoho uživatelů Siri vypnuli (toto) nastavení a zároveň jsme opravili chybu, která se objevila v iOS 15,“ řekla mluvčí Apple pro americký web The Verge. Tato chyba neúmyslně umožnila nastavení pro malou část zařízení. Od zjištění chyby jsme přestali data zpracovávat a odstraňujeme zvuk přijatý ze všech dotčených zařízení.“

Apple neřekl, která zařízení byla postižena, ani kolik jich dohromady bylo. Firma potvrdila, že i u neaktualizovaných zařízení sběr i zpracování dat zastavila.