S novou aktualizací operačního systému iOS 18, Apple razantně zasahuje proti praxi sociálních aplikací vyžadujících přístup k adresářům uživatelů. Aplikace, které často využívají kontakty uživatelů pro rozšíření svých sociálních sítí nebo pro návrhy sledování, se nyní setkávají s novými výzvami. Apple implementoval nový mechanismus oprávnění ve dvou krocích, který uživatelům umožňuje důkladněji rozhodnout, koho ze svých kontaktů chtějí sdílet.

Změny byly ohlášeny na WWDC 24, kde byl kladen důraz na ochranu soukromí uživatelů. Nový přístup umožňuje, že po povolení přístupu k adresáři mohou uživatelé na následující obrazovce selektivně zvolit, které kontakty chtějí sdílet, místo aby poskytovali úplný přístup ke všem kontaktům.

Tento krok Apple bere v reakci na metody, které aplikace v minulosti využívaly k získání uživatelů, jako byly aplikace Lapse, Poparazzi a Clubhouse, které vyžadovaly od uživatelů sdílení celého adresáře pro plný přístup k funkcím aplikace. Některé z těchto aplikací, jako například Amo ID od zakladatele Zenly, dokonce vyžadovaly od uživatelů pozvání svých přátel, aby získali přístup. Nyní by však těmto praktikám měl být konec.