Minulý týden ve čtvrtek zveřejnil americký patentový úřad nejnovější přihlášku technologického giganta Apple. Patent se týká bimodálního systému zpětného dobíjení.

Již v minulosti se dostávalo často na povrch, že společnost Apple pracuje na reverzním nabíjení pro mobilní telefony iPhone, který by tak mohl dobíjet příslušenství. Nejnovější patentová přihláška ukazuje, že byla vyvinuta technologie, která využívá elektromagnetickou indukci k nabíjení přenosných elektronických zařízení bez nutnosti používání kabelu a dalšího příslušenství. Svým iPhonem byste si tak mohli nabít třeba hodinky Apple Watch nebo sluchátka AirPods.

V patentu společnosti Apple se dále uvádí, že účinnost bezdrátového přenosu energie závisí na vyrovnání cívky vysílače a přijímače. V oficiálním dokumentu stojí:

„Magnetické vyrovnávací komponenty popsaného druhu, včetně bimodálních vyrovnávacích komponent, mohou být použity k usnadnění vyrovnání mezi cívkami vysílače a přijímače pro bezdrátový přenos energie mezi zařízeními...“

Ačkoliv je podle některých odborníků takový způsob bezdrátového dobíjení příslušenství v blízké budoucnosti nepravděpodobný, Apple se podle nejnovějšího patentu chystá leccos změnit.