Apple se ocitl v hledáčku organizace NSPCC, britské charitativní organizace na ochranu dětí, kvůli údajnému nedostatečnému hlášení materiálů zneužívajících děti (CSAM) na svých platformách. NSPCC uvádí, že Apple za minulý rok nahlásil pouze 267 případů podezření na CSAM celosvětově, což je výrazně méně ve srovnání s jinými technologickými giganty. Například Google reportoval 1,47 milionu takových případů a Meta dokonce 30,6 milionu.

Rozdíl mezi reportovanými čísly zvýrazňuje počet případů spojených se službami Apple. Čísla získaná NSPCC prostřednictvím žádostí o svobodu informací, ostře kontrastují s globálně reportovanými čísly a vyvolávají otázky o důslednosti Apple v detekci a hlášení zneužívání dětí.

Apple uplatňuje striktní politiku soukromí, zvláště v službách jako iMessage, FaceTime a iCloud, které jsou chráněny pokročilým šifrováním. Šifrování zajišťuje ochranu komunikace uživatelů, ale zároveň limituje schopnost společnosti monitorovat a reportovat obsah šířený na jejích platformách. Přestože WhatsApp, který rovněž využívá šifrování od konce ke konci, reportoval téměř 1,4 milionu podezřelých případů CSAM v roce 2023, Apple zůstává výrazně pozadu.