Technologický gigant Apple plánuje pokračovat ve své strategii převzetí kontroly nad návrhem svých čipů a dalších interních komponent, včetně senzorů fotoaparátů. Informoval o tom renomovaný insider Mark Gurman z agentury Bloomberg. Tento krok má zásadní význam nejen pro iPhone a iPad, ale také pro budoucí projekty v oblasti smíšené reality a autonomních řídicích systémů, na kterých Apple pracuje.

Tento směr je součástí snahy o úzkou integraci hardwaru a softwaru, což Apple již demonstruje s vývojem svých procesorů řad A a M pro iPhony, iPady a Mac počítače.

Senzory fotoaparátů nejsou jediné, co si Apple hodlá vzít pod svou kontrolu. Podle Gurmana společnost pracuje také na mobilním modemu, WiFi a Bluetooth čipu, microLED displejích, neinvazivním systému monitorování glukózy pro Apple Watch a bateriích. Většina těchto komponent/funkcí je ve vývoji již několik let, ačkoliv některé projekty zažily zpoždění či odložení.

Apple po desetiletí spoléhal na senzory od Sony, ale nyní chce přejít na vlastní hardware, čímž může výrazně zlepšit služby svých zařízení. Tento přístup k vývoji vlastního hardwaru ukazuje, že Apple se snaží získat větší kontrolu nad celým produkčním procesem svých zařízení, což by mělo vést ke zvýšení jejich kvality a inovativnosti.