Apple se nedávno zavázal k dodržování předpisů Evropské unie na základě „právně závazné“ dohody s Evropskou komisí, která se týká nařízení o digitálních trzích (DMA). Rozhodnutí přišlo po čtyřletém vyšetřování, které odhalilo, že Apple omezoval přístup konkurenčních vývojářů mobilních peněženek k platební technologii iPhonů. Vše se ale mění.

S příchodem iOS 18.1 budou vývojáři moci nabízet bezkontaktní platby a další transakce pomocí Secure Element, speciálního čipu v iPhonu, který spravuje citlivé informace. Změna rozšiřuje možnosti využití NFC technologie nejen pro platby, ale i pro digitální klíče od aut, dopravní karty, domácí zámky a další funkce. Apple navíc plánuje budoucí podporu vládních identifikačních průkazů.

Vývojáři budou moci zpřístupnit své NFC aplikace uživatelům, kteří si budou moci nastavit třetí stranu jako výchozí bezkontaktní aplikaci. API bude nejprve dostupné v USA, EU, Austrálii, Brazílii, Kanadě, Japonsku a na Novém Zélandu. Vývojáři budou muset uzavřít smlouvu s Applem, požádat o potřebná oprávnění a zaplatit poplatky. Apple Pay a Apple Wallet zůstanou nadále k dispozici, i když do ekosystému budou přizvány konkurenční systémy.