Apple udělal zásadní krok směrem k otevřenosti svých zařízení. S vydáním iPadOS 18, který je dostupný od pondělí, mohou uživatelé v Evropské unii instalovat aplikace z jiných obchodů než z App Storu, aniž by museli využívat složité obcházení či sideloading. Změna otevírá dveře větší rozmanitosti aplikací a poskytuje vývojářům nové příležitosti.

Posun je výsledkem tlaku Evropské unie, konkrétně nařízení známého jako Digital Markets Act. Evropská komise označila iPadOS za "klíčovou platformní službu", což znamená, že Apple musí dodržovat přísnější pravidla a umožnit přístup třetím stranám. Společnost měla šest měsíců na to, aby se přizpůsobila novým požadavkům, a výsledkem je právě tato aktualizace.

Jedním z prvních, kdo této příležitosti využije, je Epic Games. Plánuje přinést svůj vlastní obchod s aplikacemi na iPadOS, což znamená, že hráči v EU budou moci brzy hrát hry jako Fortnite a Fall Guys přímo na svých iPadech. Další alternativní obchody již také začaly na platformu přicházet, což slibuje bohatší výběr pro uživatele.