Minulé úterý v brzkých ranních hodinách Apple představil zbrusu novou generací svých čipů Apple Silicon. Pyšnit se mohou titulem prvních počítačových SoC, která jsou vyráběna moderním 3nm procesem, poskytujícím ještě vyšší výkon a lepší energetickou efektivitu. Bohužel, i zdánlivě revoluční technologii navzdory se objevují určitá zklamání.

Zejména co se týče procesorového výkonu, Apple bůhvíjak velký progres neudělal. Vyššího výkonu se pochopitelně dočkáváme, ale hned jakmile vyšly najevo frekvence, bylo jasné, že na posunu nemá tak velký podíl architektura jako právě takt. Posun IPC se podobně jako u čipu A17 Pro zdá být pouze minimální a za zrychlení vděčíme především dramatickému nárůstu frekvence.

Nedostatky se pak projevují zejména u „prostředníčka“ řady M3, jehož CPU výkon mírně připomíná vztyčený prostředníček (pokus o dočasné zakrytí tristních výsledků v testech pomocí trapného humoru).

Hned jakmile se objevily benchmarky M3 Pro v databázi Geekbench, bylo jasné, že úbytek výkonných jader se na celkové síle čipu podepsal značně. Single-core výkon se sice díky frekvenci 4,05 GHz dočkal přibližně 14% zlepšení oproti M2 Pro, nicméně v oblasti multi-core se M3 Pro posunul pouze o 6 %. Podívejte se třeba na obrázek níže, kde 3nm novinka získala 15 713 multi-core bodů. M2 Pro mezitím průměrně dosahoval na skóre 14 229.

Zda je situace taková ve všech případech, teprve zjistíme. V databázi Geekbench se údajně nachází pouze tento konkrétní uniklý test.

Apple M3 Pro je vybaven dohromady dvanácti CPU jádry (konfigurace 6+6 namísto původní 8+4) a osmnácti GPU jádry. Kapacita unifikované paměti dosahuje 36 GB, což představuje zvýšení o 4 GB ve srovnání s M2 Pro, ale mezitím se snížila její propustnost, a to z 200 GB/s na 150 GB/s. Podrobnější detaily o celé řadě M3 jsme si pro vás připravili zde.