Společnost Apple před nedávnem uvedla Apple Intelligence, ambiciózní službu zaměřenou na využití generativní umělé inteligence. Ačkoli je momentálně dostupná bezplatně, některé zdroje naznačují, že v horizontu tří let by Apple mohl začít vybírat poplatky za prémiové funkce. Některé z těchto nových možností by mohly stát až 20 dolarů měsíčně, čímž by Apple otevřel novou kapitolu ve své strategii zpoplatnění služeb.

Odborník z portálu Bloomberg Mark Gurman spekuluje, že zavedení placených funkcí bude pečlivě načasováno tak, aby uživatelé nejprve přivykli na základní možnosti Apple Intelligence. Doba adaptace by měla trvat přibližně tři roky, což poskytne Applu dostatek prostoru k tomu, aby službu zdokonalil a přesvědčil uživatele o hodnotě prémiových funkcí. Tím by Apple mohl zajistit, že jeho zákazníci budou ochotni přejít na model předplatného, až přijde čas.

Prozatím zůstane Apple Intelligence volně přístupnou službou, avšak americký technologický gigant pravděpodobně již nyní plánuje, jak nabídnout uživatelům nové, pokročilé funkce za příplatek.