Nové modely iPhone 16 se pyšní funkcí Apple Intelligence. Nicméně, tato AI služba by se mohla ukázat jako nedostupná pro uživatele v Evropské unii, pokud Apple nepřistoupí na podmínky nového AI Paktu.

Pakt, který nedávno představila EU, žádá od společností, aby se připravily na dodržování nových pravidel pro umělou inteligenci v regionu. Americký technologický gigant se však zdráhá pakt podepsat.

Podobně jako Meta, která také váhá s podpisem, by se Apple mohl ocitnout v situaci, kdy nebude schopen nabídnout své AI služby v EU, pokud nebude dodržovat nová pravidla. Zatímco mnoho jiných společností, jako jsou Google, Microsoft a Amazon, už na podmínky přistoupilo, Apple a Meta se zdráhají kvůli možným komplikacím, které by dodržování těchto pravidel mohlo přinést.

Apple uvedl, že již spolupracuje s regulačními orgány v EU na tom, aby Apple Intelligence mohl být v regionu dostupný, avšak aktuální situace nevypadá příznivě. V současné době již 115 společností podepsalo nový AI Pakt v EU, včetně významných hráčů jako Adobe, OpenAI, Samsung a Snap.