Apple plánuje odložit uvedení několika svých hlavních AI funkcí v Evropské unii, včetně Apple Intelligence, zrcadlení iPhone na Macu a sdílení obrazovky SharePlay. Společnost to zdůvodňuje nařízeními DMA, které by mohly nutit Apple ke kompromisům, jež by ohrožovaly integritu jeho produktů a zároveň bezpečnost a soukromí uživatelů.

Digital Markets Act, který byl přijat v roce 2022, má za cíl podpořit férovou soutěž tím, že omezuje schopnost velkých technologických společností potlačovat konkurenci. DMA zakazuje technologickým gigantům vyřazovat menší konkurenty, upřednostňovat vlastní služby před službami rivalů, uzamknout data zákazníků do své platformy a omezovat transparentnost využívání dat pro reklamu.

Není to poprvé, co Apple klade vinu na regulace za to, že uživatelům v EU neposkytuje nové funkce. Dříve v tomto roce společnost uvedla, že odstraní možnost přidávání webových aplikací na domovskou obrazovku v Evropě kvůli pravidlům DMA, ale později se rozhodla své rozhodnutí změnit na základě žádostí, které obdržela.