Americký výrobce mobilních telefonů nakonec pod tlakem Ruska povolil a při prvním nastavení telefonu s operačním systémem iOS Rusům doporučuje ke stažení státem schválené aplikace

Může za to začátek platnosti zákona, který chce po všech zařízeních s přístupem k internetu, aby předinstalovaly schválený software. Například telefony s Androidem přicházejí s těmito aplikacemi již instalovanými.

Přečtěte si také: Nedávné úniky odhalují nový iPhone SE 4 s OLED displejem a dalšími pokročilými funkcemi

Podle Ruska má zákon pomoci domácím firmám. Kritici ale namítají, že poslouží jako regulace obsahu na internetu a jako monitorovací zařízení obyvatelstva.

O jaké aplikace se jedná? Především od dvou ruských technologických gigantů: Yandex a Mail.Ru. Yandex nabízí vlastní internetový prohlížeč, mapy, nebo třeba aplikaci veřejných služeb. Mail.Ru je pro změnu ruský Gmail.

Kromě toho jsou uživatelům doporučovány ještě ruské sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki, platební aplikace MIR a Kaspersky antivirus.

Uživatelé v současnosti nejsou nuceni aplikace instalovat, ale nemůžou žádným způsobem obejít jejich doporučení.

Ani společnost Apple původně nechtěla ke krokům přistoupit, ale stejně jako řada jiných firem musela nařízením ustoupit. Například Twitter byl v Rusku zpomalen, protože odmítl z platformy stáhnout „nelegální“ obsah, a ruská vláda mu hrozí úplným zakázáním na území Ruska, pokud jim nevyhoví.