Americký technologický gigant Apple se dostává pod intenzivní dohled evropských regulátorů, kteří vyšetřují, zda společnost dodržuje nově zavedené regulace Digital Markets Act (DMA) v Evropské unii. Evropská komisařka Margrethe Vestagerová v nedávném rozhovoru pro zpravodajský portál CNBC uvedla, že společnost Apple čelí několika velmi vážným problémům týkajícím se dodržování DMA.

Evropská komise zahájila vyšetřování Applu již v březnu letošního roku, aby posoudila, zda změny, které Apple provedl v rámci svého tržiště aplikací v EU, odpovídají předpisům DMA. Nový zákon vyžaduje, aby Apple poskytl vývojářům možnost distribuovat aplikace mimo App Store a bez poplatků, které jsou s tím spojené. Ačkoli Apple zavedl podporu pro alternativní tržiště aplikací v iOS 17.4, za každé stažení po prvním milionu ročních instalací účtuje poplatek 0,50 eura za využití základní technologie.

Vestagerová vyjádřila přesvědčení, že změny provedené společností Apple nesplňují požadavky DMA. „Mám vážné obavy ohledně několika problémů týkajících se Applu,“ prohlásila. „Byla jsem velmi překvapena, že bychom měli podezření, že Apple nedodržuje předpisy.“

Dále uvedla, že takové jednání není od takové společnosti očekáváno a zdůraznila, že pravidla DMA budou vymáhána s naprostou prioritou, stejně jako u jakéhokoli jiného podniku.