Proti technologickému gigantu Apple byla ve Spojených státech amerických zahájena soudní žaloba, podle které údajně vytvořila nečestné konkurenční prostředí, které preferuje její službu iCloud. Dle nejnovějších zpráv zpravodajského portálu Bloomberg Law společnost zavedla technologická omezení, která limitují typy souborů, jež mohou konkurenční cloudové služby ukládat. Omezení údajně zajišťují, že pouze iCloud může nabídnout uživatelům zařízení Apple komplexní možnosti ukládání, což může vést k monopolizaci trhu a zvýšení cen kvůli snížené konkurenci.

Právní kroky, které zahájila právní společnost Hagens Berman, se snaží zastupovat rozsáhlou skupinu, jež zahrnuje miliony amerických spotřebitelů. Stěžejním bodem žaloby je tvrzení, že zatímco uživatelé iPhonů a iPadů mohou používat jiné cloudové služby, jen iCloud má povolení uchovávat zásadní data, jako jsou informace o aplikacích a konfigurace zařízení.

To uživatele nutí buď používat iCloud pro komplexní služby nebo spravovat více účtů u různých poskytovatelů cloudových služeb, což je podle žaloby nevýhodné.

Žaloba tvrdí, že dominanci na trhu si Apple nevybudoval na základě kvality svého produktu, ale spíše omezením konkurenčních praktik, což efektivně vyloučilo ostatní služby z plné funkčnosti na zařízeních Apple. Přestože případ dosud nebyl uznán jako hromadná žaloba, potenciálně zúčastněné strany mohou získat více informací kontaktováním právní firmy Hagens Berman.