Informace pocházejí od neověřeného zdroje!

Apple poslední roky provokuje zákazníky tím, že z krabičky od iPhonu a koneckonců i z mobilu samotného postupně odebírá věci a prvky, které jsou považovány za standardní součást výbavy. Začalo to jack konektorem na sluchátka, pokračovalo odebráním sluchátek z balení a naposledy Apple dokonce odstranil z krabičky i nabíjecí adapter. Důvody, aspoň těmi oficiálními, jsou zbytečnost a ekologie. Jack téměř nikdo nepoužívá kvůli bezdrátovým sluchátkům a nějaký ten adaptér pro nabíjení máme všichni doma, tak proč vyrábět zbytečně další? Nakonec kontroverzní strategii okopírovali i někteří konkurenti, a to i přesto, že Apple za rozhodnutí zprvu kritizovali.

Stane se standardem i odstranění slotu na SIM karty, na které se Apple údajně chystá? Se zprávou přišel jako první brazilský Blog do iPhone. Podle jeho zdrojů hodlá Apple v roce 2023 představit iPhone 15 Pro bez slotu na fyzickou SIM kartu. Tu by nahradila digitální eSIM, ovšem možnost mít dvě SIM v jednom mobilu by měla zůstat zachována. Standard eSIM podporují i stávající modely, kromě toho ale nabízejí i slot na fyzickou kartu formátu nano SIM.

Jedná se o poměrně neznámý web, takže jsme zprávě nevěnovali moc pozornosti. Později ale podobnou informaci zveřejnil magazín MacRumors. Podle jeho informací Apple už jedná s americkými mobilními operátory a připravuje je na zavedení iPhonů bez slotu na fyzickou SIM kartu už v roce 2022.  

Ke kauze se nakonec vyjádřil i insider, který vystupuje na Twitteru pod přezdívkou Dylandkt. Ten má na svém kontě celou řadu úniků spojených právě s Applem. Dylandkt připomněl svůj tweet z únoru o tom, že Apple testuje model telefonu bez slotu na SIM karty. Nedokáže prý ale říct, kdy přesně se mobil odkázaný pouze na eSIM dostane na trh.

Formát eSIM podporují od roku 2018 i čeští operátoři. Jedná se o elektronickou součástku zabudovanou v telefonu, která se aktivuje digitálním eSIM profilem (typicky mobilem se naskenuje QR kód získaný od operátora).