Apple a Google konečně dokončily dlouhodobý projekt na detekci nežádoucích Bluetooth trackerů, které mohou být nastraženy na nic netušící lidi. Společnosti představily nový průmyslový standard nazvaný Detecting Unwanted Location Trackers. Systém umožňuje uživatelům iOS a Android být upozorněni, pokud je nějaké neznámé Bluetooth zařízení sleduje.

Pokud se cizí Bluetooth zařízení pohybuje s uživatelem po delší dobu, dostane upozornění s textem „[Položka] se pohybuje s vámi,“ bez ohledu na platformu, na které tracker běží. Nová funkce je dostupná v iOS 17.5 a Android 6.0 a novějších verzích již nyní. Projekt byl oznámen loni v květnu a získal podporu dalších společností, jako jsou Samsung a Tile. Další firmy, jako Chipolo, Eufy, Jio, Motorola a Pebblebee, plánují, že jejich budoucí Bluetooth štítky budou kompatibilní s tímto standardem.

AirTagy od Apple, které byly uvedeny před třemi lety, se brzy staly nástrojem pro sledování a krádeže. Apple reagoval rychle a začal pracovat na opatřeních proti zneužívání AirTagů, včetně vydání aplikace pro Android v roce 2021, která lidem pomáhá zjistit, zda jsou sledováni. Nový systém však přináší varování na úrovni operačního systému, čímž se zvyšuje ochrana uživatelů na všech platformách.