Řada vývojářů, kteří svými aplikacemi přispěli na App Store, dostala e-mail upozorňující na odstranění jejich obsahu. Všechny aplikace, které zůstaly dva roky bez aktualizace, budou smazány z obchodu. Tvůrci aplikací na aktualizaci té své mají 30 dnů.

Změna přichází jako součást „vylepšení“, o které se Apple ve svém obchodě snaží. Má tak zajistit, že zákazníci najdou „skvělé aplikace, které odpovídají jejich nárokům“. Především tak chce společnost zajistit, aby všechny aplikace v obchodě skvěle fungovaly na nejnovějších iPhonech.

Jak bylo zmíněno, aplikace z obchodu nezmizí okamžitě po uplynutí dvou let od poslední aktualizace. Apple ji odstraní až za třicet dní, a pokud mezi tím aktualizace přijde, aplikace v obchodě zůstane. A zůstane i na zařízeních těch, kteří mají aplikaci již staženou.

Absence aktualizace ale neznamená, že aplikace na nových zařízeních poběží špatně. To zmiňuje i vývojář Protop Games. Ten na Twitter napsal: „Tohle není v pohodě. Konzolové hry z roku 2000 jsou stále v prodeji.“ Dodal také: To je neférová překážka pro indie vývojáře.“

„Abychom zákazníkům usnadnili vyhledávání skvělých aplikací, které vyhovují jejich potřebám, chceme zajistit, aby aplikace dostupné v App Store byly funkční a aktuální. Zavádíme průběžný proces hodnocení aplikací a odstraňujeme aplikace, které již nefungují tak jak mají, nedodržují aktuální pokyny pro hodnocení nebo jsou zastaralé,“ píše Apple v komentáři k novince.

Společnosti Apple navíc hrozí, že jí nová legislativa EU nařídí povolení instalace aplikací třetích stran. Jde o zákon o digitálních trzích, a pokud bude prosazen, v platnost by mohl vstoupit už tento říjen/október, zpoždění je ale očekávatelné.