Google spouští novou bezpečnostní kartu u aplikací v obchodě Play Store. Transparentní má být ohledně toho, jaká data daná aplikace sbírá a jak či kým jsou poté zpracovávána. Vývojáři mají na vyplnění sekce čas do 20. 6. 2022.

Funkce ohlášená minulý rok se snaží zvýšit transparentnost aplikací. Zobrazí, jak vývojář se sbíranými daty zachází, zda je sdílí a ukáže i jeho bezpečnostní postupy, například jestli jsou odesílaná data šifrovaná. Na kartě také uvidíte, zda bylo nakládání s daty vývojářem ověřeno třetí stranou.

Podle Googlu bude špatné vyplnění dat a jejich úplné nevyplnění vést k blokování aktualizací, případně k úplnému odstranění aplikace z platformy. „Dokonce i vývojáři aplikací, které neshromažďují žádné údaje uživatelů, musí tento formulář vyplnit a uvést odkaz na své zásady ochrany osobních údajů,“ píše Google na stránce podpory.

Novinka Play Store se může podobat funkci z App Store systému iOS. Ten ji vydal už koncem roku 2020, a přestože sdílí podobný účel, Google upozorňuje na jejich rozdílnosti. Píše třeba, že vývojáři nemohou čekat, že sem vyplní zcela stejné údaje, jako na platformě Apple.

Krok přichází v rámci iniciativy Google pro zlepšení bezpečnosti platformy. Teprve nedávno třeba ohlásil, že bude limitovat aplikace stavěné na více než dva roky staré API pro nová zařízení. Omezí možnost jejich objevení v obchodě a stažení.

Něco podobného ohlásil i Apple, ten chce ale dva roky neaktualizované aplikace z obchodu stahovat bezpodmínečně, zatímco Google jejich viditelnost na zařízeních, pro které byly původně určené, limitovat nebude.