Operační systém Android by se mohl od své cupertinské konkurence naučit novou vychytávku, která přijde vhod zejména ve chvíli, když po pár letech začnete pociťovat zhoršenou výdrž baterie. Po vzoru iOS by mohl systém od Googlu informovat o její životnosti.

Jako součást prosincového Feature Dropu pro telefony Pixel se v nastavení objevila nová kolonka zobrazující informace o baterii. Nacházeje se v sekci s informacemi o telefonu, ukazuje podrobnosti o datu výroby a celkovém počtu nabíjecích cyklů. Jak nicméně upozornil známý novinář Mishaal Rahman a současně s ním také blogger Nail Sadykov, Android by v budoucnu mohl být trochu detailnější.

V Android 14 QPR2 Beta 2 byla po její manuální aktivaci spatřena položka „Battery health“ (stav baterie). Ta aktuálně nedělá v podstatě nic, tedy kromě toho, že uživatelům sděluje dobře známý fakt o snižujícím se stavu baterie v průběhu času. V budoucnu by ale podle Rahmana mohla sdělovat procentuální kapacitu baterie podobně, jako to už dlouho zvládá iOS.

K běžným uživatelům stabilních verzí by se novinka mohla poprvé dostat v rámci Androidu 15, a to pravděpodobně na podzim příštího roku.