Android 13 přinese nové omezení týkající se stahování aplikací ze zdrojů jiných, než je Google Play Store. Nebojte, možnost stažení zůstane, Google chce jen odrazit viry, které se touto neregulovanou cestou plánují do zařízení dostat. Zakáže jim Accessibility API.

Ve zkratce jde o nástroj vývojářů pro vytváření aplikací, které vám třeba pomohou popsat obsah obrazovky, když špatně vidíte. Právě tato funkce ale bývá zneužita viry, které mohou potenciálně ztmavit obrazovku a dělat si v mobilu co chtějí.

Vzhledem k tomu, jak silným nástrojem může tato API být, ji v posledních letech Google více a více reguluje, aby omezil její zneužívání. Projevilo se to třeba i nedávným zakázáním aplikací nahrávajících hovory s tím, že by Accessibility API neměla být k tomuto účelu využívána.

Restrikce v Android 13 jsou jiné. Nemíří na aplikace v oficiálním obchodě, ale na ty, které si uživatel obstará sám odjinud. Právě těmto aplikacím Google přístup k API zakáže, aby předešel jejímu zneužití. I aplikace zamaskovaná za užitečnou může totiž do mobilu dostat nebezpečný malware.

Nová omezení nemíří na všechny aplikace mimo Play Store, některé další legitimní obchody s aplikacemi, jako je F-Droid, budou mít také ze zákazu Accessibility API výjimku. Snažení Google v tomto směru je určitě dobré, bohužel se stále stává, že aplikace zneužívající zmíněnou API pochází přímo z Play Store.