Tento týden se Senát Spojených států chystá hlasovat o zákoně, který by mohl v následujících dvou letech významně rozšířit schopnosti federální vlády sledovat Američany. Zákon, nazvaný Reforming Intelligence and Securing America Act (RISAA), by podle některých předních právních expertů v USA znamenal značné posílení špionážních pravomocí vlády. Nové právní normy by donutily různé typy podniků tajně sledovat mezinárodní hovory, textové zprávy a e-maily Američanů.

Mezi experty patří několik právníků, kteří měli tu vzácnou příležitost zastupovat klienty před tajným dozorovým soudem vlády USA. Program Sekce 702, schválený podle zákona o dohledu nad zahraniční rozvědkou (FISA), byl zřízen více než před deseti lety za účelem legalizace praxe vlády, která nutí hlavní telekomunikační společnosti odposlouchávat mezinárodní hovory po teroristických útocích 11. září 2001.

Vláda tvrdí, že program je určen výhradně pro cílení cizinců nacházejících se fyzicky mimo USA, zároveň však brání své pravomoci přistupovat k odposlechům e-mailů a telefonních hovorů Američanů, často leta po jejich zahájení a v případech nesouvisejících s původním důvodem pro jejich nařízení.

Program 702 funguje tak, že vyžaduje spolupráci amerických podniků, které vláda definuje jako poskytovatele elektronických komunikačních služeb. Tradičně to jsou poskytovatelé telefonních a e-mailových služeb jako AT&T a Google. Členové Výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů, jejichž představitelé v Kongresu často působí jako lobbisté pro americké zpravodajské služby, pracují na rozšíření definice tohoto pojmu. To by umožnilo vládě povinně zapojit nové kategorie podniků do sledování na její žádost.

Marc Zwillinger, soukromý právník, který se dvakrát objevil před Soudním dvorem FISA, minulý týden napsal, že legislativa RISAA rozšiřuje definici poskytovatele elektronických komunikačních služeb (ECSR) tak, aby zahrnovala datacentra a komerční pronajímatele.