Podle nedávno zveřejněných soudních dokumentů, o kterých informoval magazín Forbes, si americké federální orgány vyžádaly od společnosti Google seznamy jmen, adres, telefonních čísel a aktivit uživatelů, kteří v období od 1. do 8. ledna 2023 sledovali určitá videa na videoplatformě YouTube. Tento požadavek nezahrnoval pouze přihlášené uživatele, ale vztahoval se i na ty, kteří sledovali videa anonymně, od nichž orgány požadovaly IP adresy.

Vyšetřovatelé požadavek zdůvodnili částí vyšetřování osoby působící pod online jménem "elonmuskwhm". Osoba je podezřelá z prodeje bitcoinů za hotovost, čímž porušuje zákony proti praní peněz a provozuje nelegální peněžní převodní službu.

V rámci komunikace na počátku ledna údajně tajní agenti poslali podezřelému odkazy na výuková videa na YouTube týkající se mapování pomocí dronů a softwaru pro rozšířenou realitu. Videa, ač veřejně dostupná, byla zhlédnuta více než 30 000krát, což znamená, že vláda mohla požadovat soukromé údaje velkého počtu uživatelů.

Soud nakonec vyhověl požadavku, ale nařídil společnosti Google, aby zachoval tajnosti. Z dokumentů není jasné, zda Google údaje skutečně poskytl. V dalším incidentu požadovaly orgány seznam uživatelských účtů, které sledovaly nebo interagovaly s osmi živými přenosy na YouTube po tom, co zjistily, že byly sledovány během prohledávání lokality následkem hlášení o umístění výbušniny v koši na odpadky.

Představitel Googlu prohlásil Forbesu, že společnost dodržuje přísný proces ochrany soukromí svých uživatelů. Přesto ochránci soukromí vyjadřují obavy, že vládní agentury překračují své pravomoci.