Letectvo Spojených států amerických se přidává k řadě investorů, kteří podporují startup Hermeus vyvíjející vůbec první znovupoužitelné hypersonické letadlo; toto označení nesou jen stroje překonávající pětinásobek rychlosti zvuku.

Podle tiskové zprávy se má jednat o investici v hodnotě 60 milionů dolarů. Nová smlouva po Hermeus zajistí vytvoření třech prototypů letounu Quarterhouse a testování úplného hypersonického pohonného systému.

Půjde-li vše podle plánu, komerční Quarterhouse by měl dosahovat Mach 5 rychlostí s „maximálkou“ na více než 6 000 km/h. Pro porovnání, supersonický Concord letěl nanejvýš 2 179 km/h.

Díky zmíněným rychlostem bude cesta strojem mezi New Yorkem a Londýnem trvat jen 90 minut. To je výrazně méně než v případě současných sedmihodinových letů i těch tříhodinových, které zvládal Concord.

Jednou z největších výzev inženýrů bude pohon stroje. Stavět má TBCC, turbínovém motoru s kombinovaným cyklem, jeho prototyp si prý už testováním prošel.

Slovo revoluční je v souvislosti s technologiemi skloňováno často, hypersonické komerční letadlo by si ale tento titul mohlo opravdu zasloužit; pokud se totiž náplní odhady, čeká nás masivní zrychlení transportu osob.