OpenAI to nemá jednoduché. Populární generativní služba ChatGPT sice usnadňuje každodenně práci neuvěřitelně velkému počtu lidí, ale její provoz s sebou nese řadu rizik, zejména spojenými s uživatelskými daty. Firma, která je ve velkém podporována Microsoftem a prakticky odstartovala boom kolem umělé inteligence, nyní čelí vyšetřování ze strany americké Federální obchodní komise (FTC) kvůli možnému porušení zákona o ochraně spotřebitele.

O skutečnosti jako první informoval list The Washington Post. Podle jeho informací se FTC o OpenAI zajímá kvůli podezření na ohrožení osobní pověsti a dat lidí. Původně neziskové organizaci byl komisí zaslán 20stránkový dokument, v němž FTC reakci na desítky požadavků týkajících se řešení rizik spojenými s umělou inteligencí.

The Washington Post píše, že má OpenAI komisi předložit podrobný popis všech stížností, které souvisí s „nepravdivými, zavádějícími, znevažujícími nebo škodlivými“ prohlášeními o lidech, jejichž generování mohou být schopny AI produkty. FTC se současně zajímá o to, zda se sanfranciský startup nedopustil nekalých či klamavých praktik, jež vedly k „poškození pověsti“ spotřebitelů. Ani jedna ze stran se k probíhajícímu šetření dosud médiím nevyjádřila.

„Pokud FTC zjistí, že společnost porušuje zákony na ochranu spotřebitele, může uložit pokuty nebo dát podniku vyhlášku o souhlasu, která může diktovat, jak má společnost nakládat s údaji,“ uvádí WP.

Pro OpenAI současné kroky FTC představují dosud největší regulační hrozbu. Již dříve se společnost dostala do problémů v Itálii, kde byl nejpoužívanější AI chatbot zastaven poté, co byl obviněn z porušení unijního nařízení GDPR. Po splnění požadavků stanovených Italským úřadem pro ochranu osobních údajů se ale služba opět vrátila do provozu.