Když AMD vydalo grafické karty nové generace, tedy Radeon RX 7900 XT a XTX, spousta recenzentů a i samotných uživatelů mu vytýkala vysokou spotřebu při docela nenáročných úlohách, jako je například sledování videí na YouTube. Pak ale byla vydána nová verze ovladačů (Adrenalin 22.12.2), která problém řeší, a dokonce i snižuje spotřebu při hraní... občas.

Ale nepředbíhejme. Jak vyplývá z testů serveru ComputerBase, při sledování videí se spotřeba s novými ovladači dramaticky snížila, což uživatelé rozhodně ocení. Když na monitoru běželo video z YouTube v rozlišení 3840x2160, hltaly karty s původními ovladači 71 a 80 wattů (XT a XTX). Tyto hodnoty však nyní klesly na „pouhých“ 46 a 54 wattů. Nižší spotřeba je rozhodně příjemná, ale z grafu lze krásně vidět, že navzdory nové verzi ovladačů žerou RDNA 3 modely od AMD více energie než karty RTX 40 od Nvidie.

Nutné je však říct, že při takzvaném idle stavu žerou karty od AMD naopak méně (v případě RX 7900 XTX a RTX 4080 stejně) energie než modely RTX 40. Nové ovladače ale v tomto ohledu nic nezměnily, obě grafiky totiž spotřebují stejně energie jako se starou verzí.

JAK JE NA TOM SPOTŘEBA VE HRÁCH?

Přestože AMD propagovalo nové ovladače hlavně jako opravu problémů se spotřebou při jednodušších úlohách, jakési změny jsou patrné i při hraní. Respektive v případě, že máme omezený počet FPS. Jak tým serveru ComputerBase otestoval v titulu Doom Eternal, je zjevné, že při nestanovení žádného omezení na počet snímků hltají karty stejně energie jako dřív. Pokud ale počet FPS omezíme, třeba na 144, můžeme zaznamenat výrazný pokles spotřeby.

Zatímco grafiky RX 7900 XTX a RX 7900 XT dříve žraly 248 a 226 wattů, nyní se jejich spotřeba snížila na 169 a 158 wattů. Dosaženo tedy bylo až 31,8% poklesu. I tak ale lze vidět, že efektivita, jež pro tuto generaci představovala jakési hlavní motto, není zrovna špičková. Spousta lidí se smála Nvidii, že je spotřeba jejích grafik nové generace neuvěřitelně vysoká, ale kupříkladu taková RTX 4080, které se snaží AMD konkurovat, dosahuje znatelně nižší spotřeby jak s omezenými snímky, tak i bez limitu.

Na dalším grafu lze navíc krásně vidět, že poměr výkon na watt s limitem na 144 FPS je výrazně lepší u dvou vyšších modelů Nvidie (RTX 4090 a RTX 4080). Poměr u toho třetího (RTX 4070 Ti) se pak rovná poměru u karty Radeon RX 7900 XTX, zatímco její levnější sestra zaostává o dalších několik procent.